Natuurlijk is het heel verleidelijk om leertechnologie in te zetten in je les. Wie heeft er niet gehoord van Kahoot! of Mentimeter? Leuk om iedereen wakker te schudden of gewoon even iets anders doen tijdens de les. Maar, hoe zorg je ervoor dat leren met leertechnologie ook actief leren is? In deze blogpost werk ik twee voorbeelden uit.

Iets met een quiz
leertechnologie

Je werkt aan een bepaald thema waar men eerst een aantal kernbegrippen moet leren. De kernbegrippen staan bijvoorbeeld in een tekst die je individueel laat lezen.

De leerling/student noteert hierna (b.v. in een mindmap) individueel de kernbegrippen. Hierna formuleer je subgroepjes van maximaal drie leerlingen/studenten. Elke subgroep maakt één of twee quizvragen over deze kernbegrippen. Je kunt hiervoor Kahoot! gebruiken. Als alle vragen klaar zijn start je de quiz.

Op deze manier zijn de leerlingen/studenten vier keer met de kernbegrippen bezig (er is sprake van actief leren) en is leertechnologie effectief ingezet.

Tip

Tip: om ervoor te zorgen dat iedereen in de klas of groep toegang heeft tot een Kahoot!, maak je vooraf een quiz aan. Je kunt (een aantal) leerlingen/studenten een gratis account laten maken. Via de optie ‘Share with other Kahoot!’ers’ voeg je hen toe.

Iets met virtuele muur
Muur

Leerlingen/studenten gaan op (korte) stage. Of ze voeren een opdracht uit bijvoorbeeld op een stageplek. In plaats van Word documenten te maken, kun je ook een virtuele muur gebruiken zoals Padlet.

De leerling/student plaatst hier naast tekst, ook afbeeldingen, video, links en dergelijke op. Je kunt dit ook prima als docent sturen door bijvoorbeeld een opdracht te geven dat een leerling/student een kort filmpje maakt. Zij kan laten zien dat theorie is begrepen door de theorie in het filmpje uit te leggen en er voorbeelden bij te geven. Of in het filmpje te laten zien dat ze een bepaalde handeling beheerst. Het is nog meer effectief door de handeling uit te voeren én ook hardop te vertellen wat ze doet en waarom ze dat doet.

Ook op deze manier is men bezig met actief leren met name als er één bepaald thema centraal staat op de Padlet. De combinatie van tekst, video, afbeeldingen en dergelijke rondom één bepaald thema, maakt het ook effectief.

Tip

Het Basic account bij Padlet is gratis. Je kunt maximaal drie padlets maken.

Interessant bericht? Deel deze via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.