LeertechnologieLeertechnologie inzetten in je onderwijs: hieronder staan 10 tips. Wat zijn de do’s en don’ts?

Tip 1. Zet geen leertechnologie in om leertechnologie in te zetten. Het is een leermiddel en geen doel an sich.

Tip 2. Beredeneer voor jezelf waarom je leertechnologie wilt inzetten: wat is je doel? Moeten leerlingen/studenten bijvoorbeeld samenwerken, wil je voorkennis activeren of moeten ze iets toepassen?

Tip 3. Weest kritisch welke leertechnologie je inzet. Is het gemakkelijk te leren en te bedienen? Bevat het genoeg mogelijkheden om ‘t zo aan te passen dat het voor jou werkt? Is het toegankelijk genoeg voor leerlingen/studenten?

Tip 4. Laat je inspireren! Kijk bij collega’s hoe zij leertechnologie inzetten in hun les. Vraag waarom zij een keuze hebben gemaakt om leertechnologie in te zetten. Wat bevalt hen aan de leertechnologie en waarmee moet je rekening houden?

Tip 5. Oefen van te voren zodat je weet hoeveel tijd het kost. Denk aan: je moet ergens inloggen, de applicatie starten en wellicht andere handelingen die allemaal tijd vergen. Een online quiz van tien vragen doorlopen kost al gauw een half uur inclusief inloggen, uitleggen en afsluiten.

Tip 6. Maak jezelf vertrouwt met maximaal drie soorten leertechnologie totdat je deze goed beheerst. Zet vervolgens deze leertechnologie in en probeer of ze bij meerdere leerdoelen passen. Bijvoorbeeld: mindmaps maken met Bubbl.us. Een Kinderen achter pcmindmap kun je inzetten om voorkennis te activeren (wat weet ik al over het onderwerp?), kennis te delen maar een leerling/student kan een mindmap ook gebruiken om kernwoorden uit een tekst, artikel of boek met elkaar te verbinden.

Tip 7. Beperk je tot één leertechnologie per leeractiviteit en voor voor een module of lessenserie niet meer dan drie verschillende soorten leertechnologie. Niet alleen jij raakt het spoor bijster, je leerlingen/studenten ook! Je wilt hen motiveren, niet afschrikken.

Tip 8. Als je online leertechnologie gebruikt moet je een account aanmaken, zoals bij Padlet, Quizlet of Kahoot. Vaak kun je een gratis Edu-account aanmaken met je eigen mailadres van de school. Een Edu-account heeft over het algemeen meer voordelen dan een privé account.

Tip 9. Houdt er alvast rekening mee dat soms online leertechnologie niet werkt, door wat voor reden dan ook. Heb je een plan B?

Tip 10. Experimenteer, maak fouten, verwonder jezelf en have fun!

 

Interessant bericht? Deel deze via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.